Acceuil

Désolé, cet article est seulement disponible en Hongrois et Anglais Américain.

Mit jelent a GOTS minősítés?

(Magyar) A Globális Organikus Textil-szabvány (GOTS) az organikus szálakra vonatkozó, világszerte vezető textilfeldolgozási szabványa, beleértve az ökológiai és társadalmi kritériumokat, amelyet a teljes textil-ellátási lánc független tanúsítása támogat.

Cél
A szabvány célja az olyan világszerte elismert követelmények meghatározása, amelyek biztosítják a textíliák organikus státuszát, a nyersanyagok betakarításától a környezetileg és társadalmilag felelős gyártáson át a címkézésig, annak érdekében, hogy hiteles biztosítékot nyújtsanak a végső fogyasztó számára.
A textilfeldolgozók és a gyártók lehetővé teszik, hogy az organikus szövetüket és ruhájukat egyetlen fő tanúsítvánnyal exportálják.

Kritériumok
Az Alapító Szervezetek konszenzusa az volt, hogy a tartalom világos és egyértelmű megértése megköveteli, hogy a Globális Szabvány maga is csak a kötelező kritériumokra összpontosítson. A szabvány a legalább 70%-ban minősített organikus természetes szálakból készült összes textil feldolgozását, gyártását, csomagolását, címkézését, kereskedelmét és forgalmazását foglalja magában. A végtermékek magukban foglalhatják – többek között – a rosttermékeket, fonalakat, szöveteket, ruhákat és háztartási textileket. A szabvány nem határozza meg a bőrtermékekre vonatkozó kritériumokat.
(

Mit jelent az oeko-tex 100 minősítés?

(Magyar) Mit jelent az Oeko-tex 100 mínősítés?
Az STANDARD 100 by OEKO-TEX® egy világszerte egységes, független vizsgálati és tanúsítási rendszer az egyes feldolgozási szakaszban lévő textil nyers-, félkész és késztermékek, valamint az alkalmazott kellékanyagok számára. Példák a tanúsítható termékekre: nyers és színezett/nemesített fonal, szövet és kötött termék, továbbá gombok, cipzárak, varrócérnák, címkék vagy más kellékek, különböző konfekcionált terméktípusok (mindennemű ruházat, otthoni és háztartási textíliák, ágynemű, frottír termékek és még sok más).
Kritériumok
Az 1992-es bevezetése óta az STANDARD 100 by OEKO-TEX® törekvéseinek központjában a vizsgálati szempontok, határértékek és vizsgálati módszerek tudományos megalapozottsággal való kidolgozása áll. A több száz szabályozott egyedi anyagra vonatkozó, átfogó és szigorú intézkedéssorozatából kiindulva, az STANDARD 100 by OEKO-TEX® a következőket veszi figyelembe:
• Fontos jogszabályi előírások, úgymint tiltott azoszinezékek, formaldehid, pentaklórfenol, kadmium, nikkel, stb.
• Számos az egészségre veszélyes, azonban törvényileg még nem szabályozott vegyi anyag.
• A vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló európai rendelet (REACH) XVII. és XIV. függeléke, valamit az ECHA SVHC jelöltlista követelményei, amennyiben az OEKO-TEX® Társaság szakértői csoportja úgy ítéli meg, hogy a kelmék, textíliák, ruházatok vagy kiegészítők tekintetében lényegesek. A lényegesnek ítélt egyeztetéseket és fejleményeket az STANDARD 100 by OEKO-TEX® követelményeinek frissítésekor a lehető leghamarabb és leghatékonyabb módon fogják figyelembe venni.
• Az Egyesült Államokbeli Consumer Product Safety Improvement Acts (fogyasztói termékbiztonság fejlesztéséről szóló törvények – CPISA) ólomra vonatkozó követelményei.
• Számos környezetvédelmi szempontból is releváns anyagosztály
Több évtizedes tapasztalatával az STANDARD 100 by OEKO-TEX® így a fogyasztó szemszögéből járul hozzá a nagyfokú és hatékony termékbiztonsághoz. A vizsgálati kritériumok és a határértékek így gyakran lényegesen túlmutatnak a hatályos nemzeti és nemzetközi előírásokon. Az átfogó termékellenőrzések és a rendszeres vállalati auditok mindezeken túlmenően gondoskodnak arról is, hogy az iparág világszerte fenntartható módon érzékennyé váljon a vegyi anyagok felelősségteljes kezelése iránt. Ezzel a koncepcióval az STANDARD 100 by OEKO-TEX® már sok éve vezető szerepet tölt be.
Még több információ a hivatalos OEKO-TEX honlapon található: https://www.oeko-tex.com/hu/business/certifications_and_services/ots_100/ots_100_start.xhtml