Rólunk

A Nove Designs egy kis családi vállalkozásként indult, de mára már kinőtte magát az eredeti ötletből. Baba, gyerek és női ruházatot valamint kiegészítőket gyártunk organikus GOTS (BIO) vagy Oeko-tex minősítésű textilekből. Fontos számunkra, hogy csak minőségi alapanyagokkal dolgozzunk, szigorúan meghatározott követelmények szerint. Textiljeink nem tartalmaznak az egészségre káros vegyszereket, rákkeltő anyagokat valamint a gyártás során megfelelnek az emberi és környezeti elvárásoknak (mint például: vízhasználat szabályozása és a gyermekmunka tiltása).   Minden darabból kis sorozatokat gyártunk és inkább igény szerint pótolunk, így könnyen tudunk váltani és új modelleket, mintákat bevezetni. Termékeink mind Magyarországon készülnek és a gyártásban mi is aktív szerepet vállalunk a szabásminta készítés és a szabás terén.

Baba termékeink 62-92-es méretekben vannak (újszülöttől 2 éves korig), gyerek méreteink 2 éves kortól 12 éves korig vásárolhatóak meg. A BASIC kollekció mellett, mely főként egyszínű alapdarabokból áll, megtalálhatóak a folyamatosan megújuló darabok a szezonnak megfelelő textilekből.

Termékeinkkel gyakran megjelenünk Budapest WAMP és Pici Piac designer vásárain illetve a gyerek ruházat (2-12 éves kor) legújabb darabjai megvásárolhatóak a „PREZENT Ökotudatos ajándékok és termékek” boltban. Műhelyünk egyelőre még nem boltként működik, de gyakori rendszerességgel megnyitjuk egy-egy napra, amikor be lehet jönni, megnézni, felpróbálni és megrendelni a termékeinket, ha bármi megtetszik. Ezeket a napokat mindig jelezzük a honlapon és a Facebook oldalunkon is.

Mit jelent a GOTS minősítés?

A Globális Organikus Textil-szabvány (GOTS) az organikus szálakra vonatkozó, világszerte vezető textilfeldolgozási szabványa, beleértve az ökológiai és társadalmi kritériumokat, amelyet a teljes textil-ellátási lánc független tanúsítása támogat.

Cél
A szabvány célja az olyan világszerte elismert követelmények meghatározása, amelyek biztosítják a textíliák organikus státuszát, a nyersanyagok betakarításától a környezetileg és társadalmilag felelős gyártáson át a címkézésig, annak érdekében, hogy hiteles biztosítékot nyújtsanak a végső fogyasztó számára.
A textilfeldolgozók és a gyártók lehetővé teszik, hogy az organikus szövetüket és ruhájukat egyetlen fő tanúsítvánnyal exportálják.

Kritériumok
Az Alapító Szervezetek konszenzusa az volt, hogy a tartalom világos és egyértelmű megértése megköveteli, hogy a Globális Szabvány maga is csak a kötelező kritériumokra összpontosítson. A szabvány a legalább 70%-ban minősített organikus természetes szálakból készült összes textil feldolgozását, gyártását, csomagolását, címkézését, kereskedelmét és forgalmazását foglalja magában. A végtermékek magukban foglalhatják – többek között – a rosttermékeket, fonalakat, szöveteket, ruhákat és háztartási textileket. A szabvány nem határozza meg a bőrtermékekre vonatkozó kritériumokat.
(

Mit jelent az oeko-tex 100 minősítés?

Mit jelent az Oeko-tex 100 mínősítés?
Az STANDARD 100 by OEKO-TEX® egy világszerte egységes, független vizsgálati és tanúsítási rendszer az egyes feldolgozási szakaszban lévő textil nyers-, félkész és késztermékek, valamint az alkalmazott kellékanyagok számára. Példák a tanúsítható termékekre: nyers és színezett/nemesített fonal, szövet és kötött termék, továbbá gombok, cipzárak, varrócérnák, címkék vagy más kellékek, különböző konfekcionált terméktípusok (mindennemű ruházat, otthoni és háztartási textíliák, ágynemű, frottír termékek és még sok más).
Kritériumok
Az 1992-es bevezetése óta az STANDARD 100 by OEKO-TEX® törekvéseinek központjában a vizsgálati szempontok, határértékek és vizsgálati módszerek tudományos megalapozottsággal való kidolgozása áll. A több száz szabályozott egyedi anyagra vonatkozó, átfogó és szigorú intézkedéssorozatából kiindulva, az STANDARD 100 by OEKO-TEX® a következőket veszi figyelembe:
• Fontos jogszabályi előírások, úgymint tiltott azoszinezékek, formaldehid, pentaklórfenol, kadmium, nikkel, stb.
• Számos az egészségre veszélyes, azonban törvényileg még nem szabályozott vegyi anyag.
• A vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló európai rendelet (REACH) XVII. és XIV. függeléke, valamit az ECHA SVHC jelöltlista követelményei, amennyiben az OEKO-TEX® Társaság szakértői csoportja úgy ítéli meg, hogy a kelmék, textíliák, ruházatok vagy kiegészítők tekintetében lényegesek. A lényegesnek ítélt egyeztetéseket és fejleményeket az STANDARD 100 by OEKO-TEX® követelményeinek frissítésekor a lehető leghamarabb és leghatékonyabb módon fogják figyelembe venni.
• Az Egyesült Államokbeli Consumer Product Safety Improvement Acts (fogyasztói termékbiztonság fejlesztéséről szóló törvények – CPISA) ólomra vonatkozó követelményei.
• Számos környezetvédelmi szempontból is releváns anyagosztály
Több évtizedes tapasztalatával az STANDARD 100 by OEKO-TEX® így a fogyasztó szemszögéből járul hozzá a nagyfokú és hatékony termékbiztonsághoz. A vizsgálati kritériumok és a határértékek így gyakran lényegesen túlmutatnak a hatályos nemzeti és nemzetközi előírásokon. Az átfogó termékellenőrzések és a rendszeres vállalati auditok mindezeken túlmenően gondoskodnak arról is, hogy az iparág világszerte fenntartható módon érzékennyé váljon a vegyi anyagok felelősségteljes kezelése iránt. Ezzel a koncepcióval az STANDARD 100 by OEKO-TEX® már sok éve vezető szerepet tölt be.
Még több információ a hivatalos OEKO-TEX honlapon található: https://www.oeko-tex.com/hu/business/certifications_and_services/ots_100/ots_100_start.xhtml